W Roku Szkolnym 2022/2023 został realizowany projekt kulinarny: „Przez żołądek do… sprawnej ręki!”,
w którym brały udział dwie klasy: 1a, oraz 1b.
Głównym celem projektu było: rozwijanie umiejętności samoobsługowych, kształtowanie sprawności niezbędnych w codziennym życiu dotyczących jedzenia i higieny, stymulacja wielozmysłowa, rozwijanie funkcji poznawczych, wspomaganie motoryki małej, utrwalanie podstawowych nawyków higienicznych. Projekt w swoim założeniu promował i utrwalał wiedzę z zakresu zdrowego żywienia oraz prowadzenia zdrowego trybu życia. Dzieci poprzez uczestnictwo w zajęciach miały okazję poznać w sposób wielozmysłowy warzywa oraz owoce. Zapoznały się z bezpiecznym sposobem użytkowania sprzętów kuchennych takich jak: nóż, tarka, obieraczka do warzyw i owoców, sokowirówka, piekarnik czy mikser. Miały okazję samodzielnie stworzyć listę zakupów oraz zrealizować jej założenia w pobliskim sklepie „Biedronka”. Zajęcia zostały wzbogacone poprzez pogadanki na temat: piramidy żywieniowej, sportu
w życiu człowieka oraz krótkiego filmu edukacyjnego dotyczącego tego skąd pochodzi pizza i jak się ją wykonuje w prawdziwej pizzerii.
W trakcie comiesięcznych zajęć kulinarnych udało się zrealizować takie przepisy jak:
1. Surówka z warzyw i owoców.
2. Muffiny oraz ciasto bananowe.
3. Zdrowy sok warzywno-owocowy
4. Pizza mozzarella oraz Pepperoni,
5. Zdrowe wiosenne kanapki,
6. Gofry z owocami
Czas trwania projektu: 01.09.2022 r. do 01.06.2023 r.
Organizatorzy: mgr Izabela Wakulińska oraz mgr Anna Sieniawska-Turowska.





