ZARZĄDZENIE
nr 1/2020/2021
Dyrektora Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 147 w Warszawie
z dnia 1 września 2020 r.
w sprawie wprowadzenia Procedur bezpieczeństwa
dotyczących zapobiegania i przeciwdziałania epidemii COVID-19
w Szkole Podstawowej Specjalnej Nr 147 w Warszawie
w roku szkolnym 2020/2021.
W oparciu o przepisy Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej
i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1166 ze zm.),
zarządzam co następuje.
§ 1
Od 1 września 2020 r., w związku z koniecznością stosowania działań prewencyjnych mających na celu uniknięcie rozprzestrzeniania się wirusa SARS-COV-2 oraz zapewnienia bezpiecznego funkcjonowania szkoły podczas trwającej w Polsce epidemii z zachowaniem ogólnopolskich standardów w zakresie zasad bezpieczeństwa związanych ze zwalczaniem epidemii COVID-19., wprowadzam Procedury bezpieczeństwa dotyczące zapobiegania i przeciwdziałania epidemii COVID-19 w Szkole Podstawowej Specjalnej Nr 147 w Warszawie w roku szkolnym 2020/2021, zwane w dalszej części „Procedurami”, w brzmieniu stanowiącym załącznik do niniejszego zarządzenia.
§ 2
Stosowanie „Procedur” jest obowiązkowe na terenie Szkoły Podstawowej Specjalnej Nr 147 w Warszawie oraz podczas zajęć dydaktycznych realizowanych poza terenem szkoły – we wszystkich wariantach edukacji: stacjonarnej, zdalnej i mieszanej (hybrydowej).
§ 3
Zobowiązuję nauczycieli i pracowników niepedagogicznych Szkoły Podstawowej Specjalnej Nr 147do zapoznania się z „Procedurami” i ich przestrzegania oraz informowania uczniów, rodziców/opiekunów oraz pozostałych interesariuszy szkoły o obowiązku stosowania „Procedur”.
§ 4
Zarządzenie obowiązuje do odwołania przez władze państwowe stanu epidemii lub zwolnienia placówek edukacyjnych ze stosowania szczególnego reżimu sanitarnego albo do nowelizacji „Procedur”, wprowadzonej odrębnym Zarządzeniem.
Dyrektor
Szkoły Podstawowej Specjalnej Nr 147
Artur Królikowski
Załącznik
do Zarządzenia Nr 1/2020/2021
Dyrektora Szkoły Podstawowej Specjalnej Nr 147
z dnia 1 września 2020 r.
PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA
DOTYCZĄCE ZAPOBIEGANIA I PRZECIWDZIAŁANIA EPIDEMII COVID-19
W SZKOLE PODSTAWOWEJ SPECJALNEJ NR 147 W WARSZAWIE
W ROKU SZKOLNYM 2020/2021
Niniejsze procedury określają działania prewencyjne mające na celu uniknięcie rozprzestrzeniania się wirusa w Szkole Podstawowej Specjalnej Nr 147 w Warszawie w okresie epidemii COVID-19, a w szczególności zasady postępowania nauczycieli, pracowników niepedagogicznych, uczniów uczęszczających do tej placówki, rodziców/opiekunów prawnych oraz wszystkich pozostałych interesariuszy szkoły w związku z zagrożeniem zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Podstawy prawne procedur:
– Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 lutego 2020 r. w sprawie zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 (Dz. U. 2020 poz. 325),
– Ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. 2020 poz. 374 ze zm.),
– Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 sierpnia 2020 r.
w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. 2020 poz. 1389),
– Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r.
w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. 2020 poz. 493),
– Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 sierpnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. 2020 poz. 1386).
Cel procedur:
Ustalenie zasad funkcjonowania szkoły i wyznaczenie sposobów postępowania dla zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w okresie pandemii COVID -19, a w tym:
- Zminimalizowanie ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19 wśród dzieci, ich rodziców oraz pracowników szkoły,
- Umożliwienie uczniom bezpiecznego udziału w zajęciach dydaktycznych i terapeutycznych organizowanych na terenie szkoły,
Zakres procedur:
– Procedury dotyczą sprawowania nadzoru nad dziećmi oraz zapobieganiu rozprzestrzeniania się koronowirusa COVID-19 na terenie Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 147 w Warszawie,
– procedury określają uczestników postępowania oraz zakres ich obowiązków i odpowiedzialności,
– procedury określają sposób postępowania na wypadek stwierdzenia podejrzenia zakażenia koronawirusem i potwierdzenia zakażenia koronawirusem albo choroby COVID-19 u ucznia lub pracownika szkoły.
– procedury określają pracę szkoły w podwyższonym reżimie sanitarnym,
– procedury określają graficzne wzory informacji (w tym o kontakcie do Sanepidu), plakatów i instrukcji (w tym: mycia i dezynfekcji rąk, prawidłowego nakładania i zdejmowania rękawic ochronnych i maseczki, pomiaru temperatury termometrem elektronicznym).
POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Na terenie Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 147 w Warszawie obowiązuje zachowanie dystansu społecznego min. 1,5 m. Informację o tym obowiązku przekazuje się do wiadomości wszystkich osób poprzez plakaty (wzory plakatów w załącznikach nr 10 i nr 11 do niniejszych Procedur.
- Na terenie Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 147 w Warszawie rekomendowane jest noszenie maseczek zakrywających usta i nos (albo stosowanie innych sposobów zakrywania ust i nosa, np. używanie przyłbic) w przestrzeniach ogólnodostępnych (w tym: korytarze, szatnia, klatka schodowa, stołówka). Dla zwiększonego bezpieczeństwa Dyrektor szkoły może decyzją ustną wprowadzić obowiązek stosowania wyżej wymienionych środków ochrony. Decyzję Dyrektora przekazuje się do wiadomości w postaci wywieszek, plakatów, piktogramów itp.
- W sekretariacie szkoły obowiązuje bezwzględny nakaz stosowania maseczek zakrywających usta i nos (albo stosowanie innych sposobów zakrywania ust i nosa, np. używanie przyłbic).
- Wprowadza się obowiązek mierzenia temperatury wszystkich osób wchodzących do szkoły termometrem bezdotykowym (elektronicznym), zgodnie z instrukcją pomiaru temperatury termometrem elektronicznym, stanowiącą załącznik nr 6 do niniejszych Procedur.
- Do szkoły może przychodzić tylko:
- uczeń / pracownik zdrowy, bez objawów wskazujących na infekcję dróg oddechowych; w przypadku wystąpienia podwyższonej temperatury, kaszlu, lub innych objawów wymienionych w pkt 7, nie trzeba od razu podejrzewać u siebie zakażenia koronawirusem, jednak w dbałości o własne zdrowie nie należy przychodzić do szkoły lecz pozostać w domu i zasięgnąć porady lekarza rodzinnego,
- uczeń / pracownik, którego domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- Uczeń może być przyprowadzany do szkoły i z niej odbierany przez rodziców/opiekunów bez objawów wskazujących na infekcję dróg oddechowych,
- Przez objawy (wskazujące na infekcję dróg oddechowych), o których mowa w pkt 5 ppkt a) i pkt 6 oraz w pozostałych procedurach, rozumie się:
- podwyższoną temperaturę ciała,
- ból głowy i mięśni,
- ból gardła,
- kaszel,
- duszności i problemy z oddychaniem,
- uczucie wyczerpania, brak apetytu.
Określenie „podwyższona temperatura” lub „podwyższona temperatura ciała” oznacza w niniejszych Procedurach wynik pomiaru termometrem bezdotykowym (elektronicznym), który wynosi 38ºC lub wyżej, albo jeżeli pomiar termometrem innym niż bezdotykowy wynosi pomiędzy 37,2ºC–37,9ºC.
- Przy wejściu do szkoły umieszczony jest wykaz telefonów do Sanepidu oraz do szpitali zakaźnych (załącznik nr 7 do niniejszych Procedur).
UCZESTNICY POSTĘPOWANIA – ZAKRES OBOWIĄZKÓW
I ODPOWIEDZIALNOŚCI
1. Dyrektor Szkoły:
1) Ustala i dostosowuje procedury obowiązujące w szkole do wymogów zwiększonego reżimu sanitarnego w warunkach epidemii koronawirusa
i choroby COVID-19.
2) Zapewnia pracownikom środki ochrony: rękawiczki i maseczki ochronne ewentualnie przyłbice, płyny dezynfekujące.
3) Zapewnia płyn do dezynfekcji rąk przy wejściu szkoły, w pomieszczeniach dydaktycznych oraz w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych.
4) Umieszcza w widocznym miejscu instrukcje z zasadami prawidłowej dezynfekcji rąk, prawidłowego mycia rąk, zakładania i ściągania rękawiczek, maseczek, stanowiące załączniki nr 1, nr 2, nr 3 i nr 4 do niniejszych procedur.
5) Organizuje pracę nauczycieli oraz pracowników obsługi i administracji na okres wzmożonego reżimu sanitarnego w warunkach epidemii choroby COVID-19.
6) Informuje nauczycieli i innych pracowników szkoły o konieczności zachowywania dystansu społecznego, wynoszącego min. 1,5 m., w każdej przestrzeni szkoły.
7) Przekazuje rodzicom informacje o czynnikach ryzyka COVID-19, informuje o procedurach oraz o odpowiedzialności za podjętą decyzję związaną z wysłaniem dziecka do szkoły, poprzez umieszczenie procedur wraz z załącznikami na stronie internetowej szkoły.
8) Zapewnia pomieszczenie służące do izolacji dziecka oraz pracownika wyposażone w zestaw ochronny: przyłbica, fartuch ochronny i płyn do dezynfekcji. Uwaga! Jeśli dziecko/pracownik będzie wykazywał objawy typowe dla koronawirusa (gorączkę, kaszel, trudności w oddychaniu) należy postępować zgodnie z procedurami na wypadek stwierdzenia podejrzenia zakażenia (strona 7).
9) Zapewnia codzienną dezynfekcję ławek, krzeseł, parapetów, klamek, poręczy, toalet, szatni, elementów na boisku szkolnym oraz przyborów sportowych wykorzystywanych do zajęć.
10) Jest odpowiedzialny za usunięcie przedmiotów i sprzętu, których nie można skutecznie uprać lub dezynfekować, np. dywany w salach edukacji wczesnoszkolnej, świetlicy, zabawki pluszowe.
11) Dyrektor wyznacza pracownika szkoły, który dokonuje pomiaru temperatury ucznia/pracownika raz dziennie, po przyjściu do szkoły a pozostałych osób z zewnątrz (interesariuszy) – bezpośrednio przed wejściem do szkoły.
2. Pracownicy szkoły – ogólnie:
1) Wszyscy pracownicy zgłaszając się do pracy mają obowiązek zdezynfekować ręce i dokonać pomiaru temperatury ciała termometrem bezdotykowym.
2) Pracownik na kwarantannie lub gdy członek jego rodziny jest objęty kwarantanną, obowiązkowo pozostaje w domu i powiadamia Dyrektora Szkoły.
3) W przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem lub choroby COVID-19 (duszności, kaszel, gorączka, zwłaszcza po kontakcie z osobą zarażoną) pracownik pozostaje w domu i zawiadamia o tym Dyrektora Szkoły.
3. Pracownicy administracji:
1) Pracownik przychodzi do szkoły w maseczce.
2) W sekretariacie pracownik może zdjąć maseczkę, ale zakłada ją każdorazowo, kiedy do pomieszczenia wchodzi uczeń lub inna osoba spoza sekretariatu.
3) Dba o higienę rąk – często myje mydłem lub środkiem dezynfekującym, nie dotyka okolicy twarzy, ust, nosa i oczu.
4) Używa własnego długopisu/ołówka nie pożycza go innym osobom.
5) Raz na godzinę pracownik wietrzy pomieszczenie sekretariatu.
6) Dba o zachowanie bezpiecznego dystansu społecznego i sam zachowuje dystans nie mniej niż 1,5 m.
4. Pracownicy obsługi:
1) Pracownik przychodzi do Szkoły w maseczce.
2) Po wejściu do szkoły przebiera się, zakłada maseczkę lub przyłbicę i rękawiczki.
3) Wykonuje prace zgodnie z harmonogramem, zachowując dystans społeczny 1,5 m.
4) Nie styka się bezpośrednio z uczniami i nauczycielami oraz innymi pracownikami szkoły, jeśli nie jest to przewidziane zakresem obowiązków.
5) Powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze, blaty do spożywania posiłków i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury) regularnie dezynfekuje środkiem dezynfekującym lub wodą z detergentem.
6) Po wyjściu ze szkoły uczniów i nauczycieli wietrzy sale lekcyjne, dokładnie dezynfekuje środkiem dezynfekującym lub wodą z detergentem, ławki i krzesła, parapety, podłogi oraz szafki w szatni używane przez uczniów w danym dniu, wieszaki na odzież, szafki na buty.
7) Okresowo dezynfekuje pomieszczenia toalet/sanitariatów, krany, kurki, umywalki, klamki, wyłączniki światła i wieszaki na odzież.
8) Co najmniej jeden raz na godzinę, należy dezynfekować biurko na portierni.
9) Kontroluje osoby wchodzące do szkoły, żeby miały zakryte usta i nos maseczką oraz zdezynfekowały ręce płynem umieszczonym przy wejściu do szkoły.
10) Ma prawo zabronić wejścia do szkoły osobom, które nie zastosowały się do zaleceń.
11) Nie zezwala na oczekiwanie rodzicom lub innym osobom odbierającym uczniów w holu wewnętrznym, przy dyżurce; zaleca oczekiwanie w wyznaczonej strefie przed drzwiami, z zachowaniem bezpiecznego dystansu – 1,5 m.
12) Panie woźne:
- na bieżąco uzupełniają środki higieny osobistej w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych, w szczególności mydło antybakteryjne i ręczniki papierowe,
- w miarę potrzeb uzupełniają pojemniki z płynem dezynfekującym w klasach lekcyjnych i gabinetach nauczycieli specjalistów,
- w przypadkach koniecznych pomagają nauczycielom przeprowadzić dezynfekcję pomieszczeń, w których nauczyciel prowadzi zajęcia.
5. Nauczyciele:
1) Nauczyciele przychodzą do szkoły w maseczce, po wejściu do sali lekcyjnej mogą zdjąć maseczkę, ale ją zakładają każdorazowo, kiedy do pomieszczenia wchodzi inny pracownik szkoły.
2) Pracują według harmonogramu ustalonego przez Dyrektora szkoły realizując zajęcia opiekuńczo – wychowawcze lub terapeutyczne
i rehabilitacyjne.
3) Dbają, aby uczniowie zachowywali dystans społeczny – przynajmniej 1,5 m odległości między sobą oraz nauczycielem.
4) Co godzinę wietrzą pomieszczenie.
5) Wyjaśniają uczniom zasady obowiązujące w szkole ze zwróceniem szczególnej uwagi na przestrzeganie zasad higieny w związku z zagrożeniem zakażenia koronawirusem. Sami zobowiązani są stosować środki ochronne oraz przestrzegać zasad higieny, by dzieci przez obserwację uczyły się dobrego przykładu.
6) Nauczyciele powinni regularnie przypominać dzieciom o zasadach higieny, zaczynając każdy dzień pracy z grupą od zajęć poświęconych tej tematyce. Podczas zajęć prowadzonych w formie dostosowanej do wieku
i możliwości psychofizycznych dzieci, powinni zwrócić ich uwagę na: niepodawanie ręki na powitanie, unikanie dotykania oczu, nosa i ust, dokładne mycia rąk, zasłanianie ust i nosa przy kichaniu czy kasłaniu. Należy przy tym pokazać, jak zasłaniać usta i nos zgiętym łokciem.
7) Dzieciom które kaszlą i kichają, bez podwyższonej temperatury, należy zorganizować zajęcia/zabawę w bezpiecznej odległości od innych dzieci. Jeśli dzieci mają podwyższoną temperaturę ciała – należy stosować procedury ze strony 7.
8) Pod kierunkiem nauczyciela dzieci powinny często i regularnie myć ręce wodą z mydłem, zwłaszcza:
- Przed jedzeniem, Po powrocie z zajęć na świeżym powietrzu,
- Po skorzystaniu z chusteczki higienicznej podczas kichania (którą jak najszybciej należy po użyciu wyrzucić do zamkniętego kosza),
- Po styczności dłoni z powierzchnią lub przedmiotem, które mogły zostać zanieczyszczone koronawirusem (same dzieci mogą być nosicielem wirusa lub chorować bezobjawowo), Po skorzystaniu z toalety.
9) Nauczyciel powinien zademonstrować dzieciom jak poprawnie myć ręce, żeby usunąć z nich koronawirusa (instrukcja mycia rąk). Mycie rąk powinno być tak zorganizowane, by przy każdej umywalce znajdowało się tylko jedno dziecko.
10) Może wychodzić z uczniami na zewnątrz budynku szkolnego (na ogrodzony teren wewnętrzny) zachowując bezpieczną odległość między uczniami, proponując zajęcia z zachowaniem dystansu społecznego co najmniej 1,5m.
11) Przestrzega zasad korzystania z placu zabaw/boiska szkolnego, innych pomieszczeń szkolnych, stosując się do zaleceń Głównego Inspektora
Sanitarnego dotyczących ilości osób przebywających jednocześnie w w/w miejscu, maksymalnie 12 osób w grupie.
12) Po powrocie do budynku szkoły pilnuje, aby uczniowie umyli dokładnie ręce, zachowując bezpieczny dystans – 1,5 m i wrócili do sali z zachowaniem bezpiecznej odległości między sobą.
13) Osobiście dba o higienę własnych rąk – często myje ręce mydłem lub środkiem dezynfekującym, nie dotyka okolicy twarzy, ust, nosa i oczu.
14) Nauczyciel specjalista/terapeuta, prowadzący indywidualne zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne – po każdym wyjściu ucznia (a przed wejściem ucznia następnego) wietrzy sale lekcyjne, dokładnie dezynfekuje środkiem dezynfekującym lub wodą z detergentem, ławki i krzesła oraz urządzenia i przedmioty, z którymi poprzedni uczeń miał kontakt.
6. Rodzice/opiekunowie:
1) Rodzice/opiekunowie prawni są zobowiązani do zapoznania się z procedurami bezpieczeństwa w okresie pandemii COVID-19 na terenie Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 147w Warszawie, zamieszczonymi na stronie internetowej szkoły.
2) Stosują się do zaleceń lekarskich, które mogą określić czas nieposyłania dziecka do szkoły, jeśli wcześniej dziecko chorowało, nie przysyłają dziecka chorego lub z podejrzeniem choroby, np. podwyższona temperatura, kaszel, katar, itp.
3) W czasie pobytu w szkole rekomendowane jest noszenie maseczek zakrywających usta i nos (albo używanie przyłbic) w przestrzeniach ogólnodostępnych (w tym: korytarze, szatnia, klatka schodowa, stołówka), natomiast w sekretariacie szkoły obowiązuje bezwzględny nakaz stosowania maseczek albo przyłbic.
4) Przestrzegają wytycznych dotyczących nie przynoszenia zabawek
i innych niepotrzebnych przedmiotów przez dziecko do szkoły.
5) Regularnie przypominają dziecku o podstawowych zasadach higieny m.in. myciu rąk wodą z mydłem, nie podawaniu ręki na przywitanie, unikaniu częstego dotykania oczu, nosa i ust.
6) Zwracają uwagę na odpowiednie zasłanianie twarzy podczas kichania czy kasłania.
7) Zapewniają dziecku wodę do picia i drugie śniadanie w pojemniku lub torbie foliowej.
8) Rodzice przyprowadzający i odbierający dzieci do/ze szkoły są zobowiązani do noszenia maseczki oraz zachowania dystansu społecznego wynoszącego co najmniej 1,5 metra wobec pracowników szkoły oraz innych dzieci i ich rodziców.
9) Rodzic/opiekun prawny oddaje dziecko pod opiekę wyznaczonemu pracownikowi przed wejściem do szkoły – sam nie wchodzi na teren szkoły.
10) Rodzice są zobowiązani do podania aktualnego numeru telefonu
i odbierania telefonów od Dyrektora lub pracownika szkoły.
7. Uczniowie:
1) Uczeń przychodzi do szkoły w maseczce, w rękawiczkach z własnymi przyborami szkolnymi i podręcznikami, wodą do picia w butelce oraz drugim śniadaniem.
2) Uczeń zachowuje bezpieczny dystans – 1,5 m. od innych osób, przed wejściem do budynku szkolnego dezynfekuje ręce.
3) Udaje się wraz z nauczycielem, który odbiera ucznia bezpośrednio od rodziców/ opiekunów, na zajęcia lub do świetlicy – zgodnie z harmonogramem zajęć.
4) W sali lekcyjnej uczeń nie musi nosić maseczki, wskazane jest, żeby zakładał ją wtedy, gdy zbliża się do niego nauczyciel lub inna osoba, ale o tym, czy dany uczeń powinien zakładać maseczkę decyduje nauczyciel biorąc pod uwagę indywidualne możliwości psychofizyczne ucznia. Uczeń pozostaje w bezpiecznej odległości 1,5 m od innych uczniów oraz nauczyciela.
5) W przestrzeni ogólnodostępnej (korytarze, klatka schodowa, szatnia, stołówka) uczeń powinien zakładać maseczkę zasłaniającą usta i nos
(albo stosować inne sposoby zakrywania ust i nosa, np. używać przyłbicy).
6) Uczeń wchodzący do sekretariatu szkoły ma bezwzględny obowiązek stosowania maseczki zakrywającej usta i nos (albo stosowanie innych sposobów zakrywania ust i nosa, np. używanie przyłbic).
7) Uczeń przy kichaniu lub kasłaniu zasłania usta i nos.
8) Uczeń, który źle się czuje, jest przeziębiony, ma podwyższoną temperaturę, nie przychodzi na konsultacje/zajęcia. O zaistniałym fakcie rodzice/opiekunowie prawni powiadamiają telefonicznie nauczyciela wychowawcę albo zgłaszają taki fakt telefonicznie do sekretariatu szkoły.
9) Jeśli pomiar temperatury podczas wejścia do szkoły wykaże, że uczeń ma podwyższoną temperaturę ciała (według norm określonych w Postanowieniach Ogólnych na stronie 2 pkt 7), uczeń nie zostanie wpuszczony na teren szkoły i niezwłocznie powinien wrócić do domu pod opieką rodziców/opiekunów.
10) Jeśli dziecko przyszło samo do szkoły albo rodzic/opiekun prawny oddalił się, a pomiar temperatury podczas wejścia do szkoły wykazał, że uczeń ma podwyższoną temperaturę ciała (według norm określonych w Postanowieniach Ogólnych na stronie 2 pkt 7), nauczyciel natychmiast powiadamia rodziców/ opiekunów prawnych, że dziecko ma podwyższoną temperaturę i że należy niezwłocznie odebrać dziecko ze szkoły. Do czasu pojawienia się rodziców uczeń pozostanie w izolatce lub na zewnątrz szkoły w bezpiecznej odległości min. 2 m od pozostałych osób, pod opieką pracownika wyznaczonego przez Dyrektora lub Wicedyrektora Szkoły.
W razie pogarszającego się lub złego stanu dziecka, należy stosować „Procedury na wypadek stwierdzenia podejrzenia zakażeniem koronawirusem lub choroby COVID-19” ze strony 7, w szczególności pkt 7.
11) Jeśli członek rodziny jest objęty kwarantanną uczeń nie może korzystać z zajęć w szkole.
12) W przypadku podejrzenia choroby COVID-19 (duszności, kaszel, gorączka) lub zakażenia ucznia koronawirusem, stwierdzonego w trakcie prowadzonych zajęć, nauczyciel postępuje według procedur ze strony 7.
8. Interesariusze szkoły – osoby z zewnątrz:
1) Należy ograniczyć przebywanie na terenie szkoły osób z zewnątrz, a jeśli ich obecność jest niezbędna, zobowiązać do stosowania środków ochronnych (osłona nosa i ust, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
2) Osoby z zewnątrz (nie dotyczy uczniów) będą wpuszczani do szkoły tylko w uzasadnionych przypadkach. Decyduje o tym upoważniony przez Dyrektora szkoły pracownik sekretariatu.
3) Do obsługi interesariuszy Dyrektor wyznaczy odrębne miejsce, zapewniające bezpieczeństwo sanitarno-epidemiczne uczniów i pracowników szkoły.
PROCEDURY NA WYPADEK STWIERDZENIA PODEJRZENIA ZAKAŻENIEM KORONAWIRUSEM LUB CHOROBY COVID-19
U UCZNIA
1) W przypadku zaobserwowania objawów chorobowych lub uzyskania od ucznia informacji o złym samopoczuciu nauczyciel ma obowiązek natychmiast powiadomić Dyrektora szkoły.
2) Dziecko, które przejawia niepokojące objawy choroby, w tym zachodzi podejrzenie zakażenia koronawirusem lub choroby COVID-19 (duszności, kaszel, gorączkę) bezzwłocznie zostaje odizolowane przez nauczyciela i pracownika wyposażonego w przyłbicę, fartuch ochronny, maseczkę i rękawiczki do wyznaczonego pomieszczenia, pełniącego funkcję izolatki – sala nr 13.
3) Pracownik pozostaje w izolatce z dzieckiem, utrzymując min. 2 m odległości.
4) Środki ochrony osobistej (przyłbicę i fartuch ochronny) po jednorazowym użyciu w izolatce, należy poddać dezynfekcji. Pracownik do używania rękawic ochronnych stosuje bezwzględnie „Procedurę stosowania rękawic ochronnych jednorazowych” stanowiącej załącznik Nr 5 do niniejszych procedur.
5) Dyrektor niezwłocznie powiadamia rodziców o złym stanie zdrowia ucznia, korzystając z uzgodnionej z nimi ścieżki szybkiej komunikacji – przesyła wiadomość na podany adres a-mail lub zadzwoni pod wskazany numer telefonu.
6) Dziecku należy zmierzyć temperaturę ciała. Pomiaru dokonuje pielęgniarka szkolna lub osoba upoważniona przez Dyrektora szkoły:
- jeżeli pomiar termometrem bezdotykowym wynosi 38ºC lub wyżej – należy bezzwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów ucznia w celu pilnego odebrania dziecka ze szkoły i przypomnieć o obowiązku skorzystania z teleporady medycznej. Rodzice powiadomieni o stanie zdrowia dziecka i występujących objawach zobowiązani są do przybycia do szkoły i przejęcia opieki nad dzieckiem tak szybko jak to możliwe. Gdyby pojawiały się objawy właściwe dla zakażenia koronawirusem powinni bezzwłocznie skontaktować się ze stacją sanitarno-epidemiologicznej powiadamiając o występujących u dziecka objawach. Pracownik stacji na podstawie wywiadu zarekomenduje dalszy sposób postępowania
- jeżeli pomiar termometrem innym niż bezdotykowy wynosi pomiędzy 37,2ºC
a 37,9ºC – należy bezzwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów ucznia i ustalić sposób odebrania dziecka ze szkoły, W przypadku objawów nieświadczących o zakażeniu koronawirusem rodzice po zabraniu dziecka do domu powinni umówić wizytę u lekarza.
7) W przypadku pojawienia się zagrożenie związanego z pogorszaniem się stanu zdrowia ucznia Dyrektor sprowadza fachową pomoc medyczną, dzwoniąc pod numer alarmowy 112, jeszcze przed przyjazdem rodziców. Jeśli to możliwe natychmiast powiadamia telefonicznie rodziców o pogorszeniu się stanu zdrowia dziecka i podjętych działaniach.
8) Rodzic po odebraniu ze szkoły dziecka z objawami chorobowymi, ma obowiązek poinformowania Dyrektora o wyniku badania ucznia przez lekarza.
9) O podejrzeniu zakażenia ucznia Dyrektor szkoły informuje organ prowadzący (Dyrektora Biura Edukacji) oraz zawiadamia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zaistniałej sytuacji.
10) W przypadku potwierdzonego podejrzenia o zakażenie dziecka koronawirusem, Dyrektor lub inna osoba upoważniona przez Dyrektora, telefonicznie informuje o zaistniałej sytuacji rodziców z klasy ucznia, u którego podejrzewa się zakażenie.
11) Dyrektor szkoły zobowiązany jest stosować się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
PROCEDURY NA WYPADEK STWIERDZENIA PODEJRZENIA ZAKAŻENIEM KORONAWIRUSEM LUB CHOROBY COVID-19
U PRACOWNIKA SZKOŁY
1) Pracownicy z objawami choroby, o których mowa w Postanowieniach Ogólnych na stronie 2 w pkt. 6 – nie mogą przychodzić do pracy.
2) Pracownik który podczas pobytu w szkole zaobserwuje co najmniej jeden z objawów mogących świadczyć o zakażeniu koronawirusem (duszności, kaszel, gorączkę) powinien:
- osłonić usta i nos maseczka ochronną, która stanowi pierwszą barierę ochronną dla otoczenia,
- do czasu otrzymania pomocy odizolować się od uczniów i innych osób pracujących w szkole w wyznaczonym pomieszczeniu pełniącym funkcję izolatki – sala nr 13,
- powiadomić Dyrektora szkoły o swoim podejrzeniu i podjętych działaniach,
3) Dyrektor kieruje do pomocy w izolatce osobę, która przystępując do działań zabezpiecza się w przyłbicę, fartuch ochronny, maseczkę i rękawiczki.
4) Osoba skierowana do pomocy w izolatce stosuje w pełni procedury opisane wyżej w punktach 2 i 3, a w szczególności „Procedurę stosowania rękawic ochronnych jednorazowych” stanowiącej załącznik Nr 5 do niniejszych procedur.
5) Zachowując bezpieczną odległość należy przeprowadzić z pracownikiem wywiad w izolatce oraz należy zmierzyć temperaturę, stosując kryteria opisane na stronie 2 pkt 7 w Postanowieniach Ogólnych. W przypadku podwyższonej temperatury ciała, należy pracownika odesłać do domu i zalecić kontakt z lekarzem w celu weryfikacji stanu zdrowia.
6) Pracownik z objawami chorobowymi ma obowiązek poinformowania dyrektora o wyniku badania przez lekarza.
7) W przypadku, gdy osoba podejrzana o zakażenie zostaje skierowana do szpitala celem dalszej diagnostyki i wykonania testów na obecność koronawirusa, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny zawiadamia o tym Dyrektora szkoły, a następnie w porozumieniu z nim podejmują dalsze kroki profilaktyczne.
8) Obszar, w którym przebywał pracownik, zostaje poddany gruntownemu sprzątaniu wraz ze zdezynfekowaniem powierzchni dotykowych, których mógł dotykać.
9) Osoby, które przebywały w tym samym czasie i w tych samych miejscach co osoba podejrzana o zakażenie zobowiązane są stosować się do wytycznych GIS dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ lub gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
10) Decyzja w sprawie osób (uczniów i pracowników), które miały bliski kontakt z podejrzanym o zakażenie pracownikiem zostaje podjęta w kontakcie ze służbami sanitarnymi.
11) O podejrzeniu zakażenia pracownika Dyrektor szkoły informuje organ prowadzący (Dyrektora Biura Edukacji) oraz zawiadamia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zaistniałej sytuacji, jeśli nie był zawiadomiony wcześniej.
12) Dyrektor szkoły zobowiązany jest stosować się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
PROCEDURA POSTĘPOWANIA W RAZIE POTWIERDZENIA ZAKAŻENIA KORONAWIRUSEM UCZNIA LUB PRACOWNIKA SZKOŁY
1) Inspektor sanitarny informuje Dyrektora szkoły o przypadkach zakażenia koronawirusem potwierdzonych dodatnim testem oraz przeprowadza w szkole wywiad epidemiologiczny służący zgromadzeniu informacji o osobach, które mogły mieć styczność z zakażonym dzieckiem lub pracownikiem szkoły.
2) Dyrektor szkoły, we współpracy ze służbami sanitarnymi ustala, w jaki sposób należy identyfikować osoby, które miały bliski kontakt z zakażoną osobą.
3) Dyrektor szkoły informuje pracowników oraz rodziców dzieci uczęszczających do szkoły o potwierdzonym przypadku zakażenia koronawirusem i przedstawia kryteria kwalifikacji osób do dalszego postępowania.
4) Dyrektor szkoły, w porozumieniu z państwowym inspektorem sanitarnym przygotowuje listę osób, które potwierdziły styczność z osobami zakażonymi koronawirusem.
5) Sekretarz szkoły sporządza wykaz wskazanych osób, zamieszczając w nim:
- imię i nazwisko,
- datę urodzenia,
- numer PESEL
- płeć,
- adres miejsca zamieszkania,
- informacje o aktualnym miejscu pobytu,
- numer telefonu kontaktowego oraz adres poczty elektronicznej.
6) Inspektor sanitarny decyduje, które osoby z kontaktu z osobą zakażoną COVID-19, wymienione w wykazie zostaną zobowiązane do poddania się kwarantannie oraz wyznacza datę jej rozpoczęcia i zakończenia.
7) Rodzice dziecka lub pracownik szkoły mają obowiązek zastosowania się do nakazu i przestrzegania wydanych zaleceń. Za nieprzestrzeganie kwarantanny grozi kara grzywny.
8) Osoby będące na kwarantannie, w przypadku pojawienia się objawów charakterystycznych dla zakażenia koronawirusem powinni bezzwłocznie, telefonicznie powiadomić stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego szpitala.
9) Po zakończeniu kwarantanny i braku objawów COVID-19, automatycznie:
- pracownik może wrócić do pracy,
- dziecko może uczestniczyć w zajęciach prowadzonych przez szkołę.
10) Nauczyciele i inni pracownicy szkoły, którzy nie przebywali w bliskim otoczeniu ani nie miały bliskiego kontaktu z osobą zakażoną mogą bez zmian wykonywać swoją pracę a pozostali uczniowie przychodzić do szkoły i uczestniczyć w zajęciach.
11) Wszystkie osoby (pracownicy szkoły i uczniowie), które nie miały bliskiego kontaktu z osobą zakażoną, ale źle się poczują nie mogą przychodzić do szkoły. Powinny pozostać w domu i zasięgnąć porady lekarza lub telefonicznie powiadomić stację sanitarno-epidemiologiczną.
12) Dyrektor szkoły, za zgodą organu prowadzącego może zawiesić zajęcia na czas oznaczony, jeśli występujące zdarzenia mogą zagrozić zdrowiu
i bezpieczeństwu uczniów.
PRACA SZKOŁY
W PODWYŻSZONYM REŻIMIE SANITARNYM
1) W czasie podwyższonego reżimu sanitarnego szkoła będzie czynna od godziny 7:00 do godz. 17:00. Dyrektor szkoły może podjąć decyzję o zmianie godzin pracy szkoły. Informację podaje się do wiadomości uczniów, rodziców/opiekunów i pracowników w ogólnie przyjęty sposób komunikowania. W miejscu widocznym z zewnątrz umieszcza się pisemną informację o godzinach pracy szkoły. Ograniczony czas pracy szkoły wynika z konieczności zapewnienia bezpieczeństwa uczniom oraz pracownikom szkoły w okresie zagrożenia epidemicznego.
2) Na tablicy ogłoszeń, przy wejściu do szkoły znajdują się numery telefonów do organu prowadzącego, stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz służb medycznych, z którymi należy się skontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u osoby znajdującej się na terenie szkoły.
3) Sale, w których przebywać będą uczniowie w trakcie zajęć opiekuńczo-wychowawczych albo terapeutycznych lub rehabilitacyjnych, będą wietrzone co najmniej raz na godzinę.
4) Liczba dzieci w poszczególnych grupach przebywających w jednej sali zostaje ograniczona do 12.
6) Jeżeli uczeń wykazuje oznaki osoby chorej i pomiar temperatury będzie podwyższony (stosownie do opisu na stronie 2 pkt 7 w Postanowieniach Ogólnych), nie zostanie w tym dniu przyjęty do szkoły.
7) Każda osoba wchodząca do szkoły musi nosić maseczkę zakrywającą usta i nos (albo stosować inne sposoby zakrywania ust i nosa, np. używać przyłbicy).
8) Przed wejściem do szkoły obowiązuje dezynfekcja rąk. Informacja o takim obowiązku wraz z instrukcją, zamieszczona jest przy wejściu.
9) Podczas wchodzenia do budynku i na terenie całej szkoły obowiązuje zachowanie bezpiecznego dystansu 1,5 m. w stosunku do pracowników, uczniów i innych osób.
10) Obowiązuje całkowity zakaz przebywania na terenie szkoły osób z zewnątrz z objawami wskazującymi na infekcję dróg oddechowych, o których mowa w Postanowieniach Ogólnych na stronie 2 pkt 7.
PRACA SEKRETARIATU SZKOŁY
W PODWYŻSZONYM REŻIMIE SANITARNYM
1) W czasie podwyższonego reżimu sanitarnego sekretariat szkoły będzie czynny od godziny 8:00 do 16:00. Dyrektor szkoły dla zapewnienia bezpieczeństwa uczniom oraz pracownikom szkoły w okresie epidemii może podjąć decyzję o zmianie godzin dostępności sekretariatu dla uczniów, pracowników oraz interesariuszy zewnętrznych.
2) Sekretariat należy wietrzyć co najmniej raz na godzinę.
3) Liczba osób w sekretariacie, poza Dyrektorem szkoły i Wicedyrektorem oraz pracownikami sekretariatu, zostaje ograniczona do 4, w tym z zewnątrz może przebywać tylko jeden interesariusz.
4) Interesariusze zewnętrzni będą wpuszczani do sekretariatu tylko w uzasadnionych przypadkach. Po zgłoszeniu się do szkoły osoby z zewnątrz, która chce udać się do sekretariatu, portier informuje sekretarza szkoły lub innego upoważnionego pracownika sekretariatu o tym fakcie, a upoważniony przez Dyrektora szkoły pracownik sekretariatu decyduje o sposobie obsługi interesariusza.
Jeżeli wejście interesariusza do sekretariatu nie będzie konieczne – zostanie obsłużony w odrębnym miejscu, wyznaczonym przez Dyrektora szkoły, zgodnie z zasadą opisaną na stronie 6 w pkt 8 (Interesariusze szkoły – osoby z zewnątrz).
5) W przypadku konieczności udania się rodziców/opiekunów prawnych ucznia do sekretariatu szkoły, należy przestrzegać norm o których mowa wyżej, w pkt 3, a pozostali rodzice oczekują w tym czasie na zewnątrz, z zachowaniem bezpiecznej odległości między sobą. Pracownik sekretariatu przy kontaktach z takimi osobami zachowuje także dodatkowe środki ostrożności, zapraszając do sekretariatu kolejnych oczekujących.
6) Uczniowie nie wchodzą do sekretariatu. Wszystkie sprawy z dokumentami starają się załatwiać przez nauczyciela wychowawcę. Jeżeli zajdzie istotna konieczność załatwiania osobiście przez ucznia spraw w sekretariacie, zostaje on wprowadzony z korytarza do sekretariatu przez nauczyciela. W uzasadnionych przypadkach uczeń może wejść do sekretariatu z pracownikiem obsługi (pomoc nauczyciela), pod warunkiem zachowania norm o których mowa wyżej, w pkt 3.
7) Każda osoba wchodząca do sekretariatu obowiązkowo musi nosić maseczkę zakrywającą usta i nos (albo stosować inne sposoby zakrywania ust i nosa, np. używać przyłbicy) oraz zachować bezpieczny dystans 1,5 m wobec innych osób.
8) Pracownicy sekretariatu nie pożyczają własnego długopisu/ołówka innym osobom.
9) Pracownicy sekretariatu obsługują inne osoby w maseczce lub przyłbicy.
10) Pracownicy sekretariatu dbają o higienę – często myją ręce mydłem lub środkiem dezynfekującym, nie dotykają okolicy twarzy, ust, nosa i oczu.
PROCEDURA PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW W KUCHNI SZKOLNEJ W PODWYŻSZONYM REŻIMIE SANITARNYM
- Kuchnia szkolna zobowiązana jest do przygotowywania posiłków dla uczniów w warunkach higienicznych wymaganych przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zgodnie z zasadami higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego, obowiązujących w zakładach zbiorowego żywienia zamkniętego.
- W kuchni powinny pracować wyłącznie osoby zdrowe. Pracownicy z objawami chorobowymi układu oddechowego nie powinny przychodzić do pracy.
- Pracownicy kuchni nie powinni kontaktować się z uczniami oraz nauczycielami prowadzącymi z nimi zajęcia.
- Pracownicy kuchni powinni stosować środki ochrony osobistej (jednorazowe rękawiczki, maseczki, czepki) oraz przestrzegać zasad higieny osobistej, w szczególności często i dokładnie myć i dezynfekować ręce, a zwłaszcza:
- przed rozpoczęciem pracy,
- przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia (ugotowana, upieczona, usmażona),
- po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
- po zajmowaniu się odpadami,
- po zakończeniu procedur czyszczenia i dezynfekcji,
- po skorzystaniu z toalety,
- po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
- po jedzeniu i piciu,
- po kontakcie z telefonem lub pieniędzmi.
- W kuchni powinien znajdować się specjalny i opisany kosz na zużyte środki ochrony indywidualnej.
- Podczas przygotowywania posiłków należy rygorystycznie przestrzegać dobrych praktyk higienicznych, takich jak mycie rąk, dokładne gotowanie (obróbka cieplna trwająca co najmniej 30 minut w temperaturze 60º C zabija wirusa), zachowanie najwyższej ostrożności w obchodzeniu się z surowym mięsem, mlekiem lub innymi produktami surowymi, aby uniknąć potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego między gotowaną i niegotowaną żywnością.
- Kuchnia zostaje wyposażona w płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
- Pracownicy kuchni powinni codziennie dokładnie i systematycznie myć i dezynfekować stanowiska pracy, podłogi, ściany, powierzchnie blatów kuchennych pozostających w kontakcie z żywnością, sprzęt kuchenny, naczynia stołowe i sztućce. Wielorazowe naczynia i sztućce powinny być myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 600 C. lub wyparzane.
- Kontakt z osobami z zewnątrz zaopatrującymi kuchnię w produkty powinien być ograniczony do niezbędnego minimum, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności: dystans, maseczka, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk.
- Produkty dostarczane do kuchni muszą pochodzić ze sprawdzonego i udokumentowanego źródła.
- Należy kontrolować terminy przydatności produktów do spożycia i stan opakowań dostarczanej żywności.
- Produkty w opakowaniach przed złożeniem do magazynu muszą być dezynfekowane.
PROCEDURA BEZPIECZNEGO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ W PODWYŻSZONYM REŻIMIE SANITARNYM
- Za bezpieczeństwo dzieci podczas spożywania posiłków w stołówce odpowiedzialni są nauczyciele.
- Przed wyjściem do stołówki nauczyciel zobowiązany jest dopilnować, by uczniowie dokładnie umyli ręce wodą z mydłem, zgodnie z instrukcją poprawnego mycia rąk.
- Spożywanie posiłków przez uczniów odbywa się w systemie zmianowym, zgodnie z ustalonym harmonogramem.
- Uczniowie powinni spożywać posiłki w małych grupach, maksymalnie 12 uczniów.
- Podczas przechodzenia do jadalni grupy nie powinny się mijać.
- Nauczyciel może wejść z uczniami do stołówki dopiero po upewnieniu się, że:
- poprzednia grupa wyszła ze stołówki,
- wykonane zostały zabiegi higieniczno-sanitarne polegające na dezynfekcji blatów stołów i poręczy krzeseł,
- pomieszczenie zostało wywietrzone.
- Uczniowie i nauczyciele dezynfekują ręce bezpośrednio przed wejściem do stołówki.
- Uczniowie powinni wchodzić do stołówki jeden za drugim, w bezpiecznej odległości i bez pośpiechu zajmować wyznaczone miejsca przy stołach.
- Porządku w stołówce pilnuje nauczyciel pełniący dyżur.
- Zupa jest podawana uczniom bezpośrednio przy stolikach.
Po posiłek drugiego dania uczniowie podchodzą „gęsiego”, bez tłoczenia się przy stanowisku wydawania posiłków. - Posiłki uczniom wydają osoby zaopatrzone w jednorazowe rękawiczki i maseczkę.
- Posiłki podawane są uczniom na talerzach umytych w temperaturze min. 600C z dodatkiem detergentu lub wyparzane.
- Po spożyciu posiłku przez daną grupę uczniów i wyjściu grupy ze stołówki – blaty stołów i poręcze krzeseł zostają poddane dezynfekcji, aby przygotować stołówkę na wejście kolejnej grupy uczniów.
PROCEDURA WYJAZDÓW UCZNIÓW ZE SZKOŁY NA PŁYWALNIĘ
W CZASIE EPIDEMII COVID-19
- Za bezpieczeństwo dzieci podczas wyjazdów na pływalnię odpowiedzialni są nauczyciele.
- Za bezpieczeństwo dzieci podczas zajęć na pływalni odpowiedzialny jest instruktor pływania oraz nauczyciele.
- Przed wyjazdem na pływalnię nauczyciel zobowiązany jest dopilnować, by uczniowie ubrali się w szatni w odzież wierzchnią, stosownie do warunków atmosferycznych, pozwalającą wyjść na zewnątrz bez ryzyka przeziębienia się.
Przy ubieraniu się pomaga uczniom wyznaczony pracownik obsługi – pomoc nauczyciela oraz sam nauczyciel. - Wyjazdy na pływalnię odbywają się wyłącznie samochodem szkolnym.
Korzystanie z komunikacji publicznej przy wyjazdach na pływalnię jest zabronione. - Wyjazdy na pływalnię odbywają się zgodnie z ustalonym harmonogramem.
- Uczniowie wyjeżdżają na pływalnię w małych grupach, maksymalnie 6 uczniów.
- Wszystkim uczniom wyjeżdzającym na pływalnię, obowiązkowo należy bezpośrednio przed wyjazdem zmierzyć temperaturę, stosując kryteria opisane na stronie 2 pkt 7 w Postanowieniach Ogólnych.
- W zajęciach na pływalni nie mogą uczestniczyć dzieci u których widoczne są objawy wskazujące na infekcję dróg oddechowych (według norm określonych w Postanowieniach Ogólnych na stronie 2 pkt 7).
- Na terenie pływalni należy przestrzegać regulaminu pływalni oraz procedur bezpieczeństwa obowiązujących wszystkich korzystających z pływalni.
- Nauczyciel przyprowadzający uczniów na pływalnię i odbierający dzieci po zajęciach, powinien unikać kontaktu z innymi grupami szkolnymi, uczestniczącymi w zajęciach na pływalni oraz zapobiegać tworzeniu skupisk przez dzieci.
- Po zajęciach pływania, nauczyciel opiekujący się grupą uczniów na pływalni, zobowiązany jest opuścić jej teren wraz z grupą, niezwłocznie po wszystkich koniecznych czynnościach higieniczno-sanitarnych, w tym szczególnie po dokładnym wysuszeniu włosów wszystkim uczniom oraz po dokładnym i szczelnym ubraniu się dzieci.
- W czasie przejazdu samochodem służbowym wszyscy pasażerowie – uczniowie, nauczyciel i pracownik obsługi (pomoc nauczyciela) – bezwzględnie stosują się do poleceń kierowcy, który jest odpowiedzialny za bezpieczny przewóz uczniów na trasie szkoła – pływalnia – szkoła.











